Zangtherapie Hilversum, vanaf 14 jaar

Zangtherapie of coaching
Zit je minder goed in je vel of vind je het niet zo gemakkelijk jezelf te zijn, dan gaat het zingen ook niet lekker.
Dan ga ik eerst met je praten en word ik een soort life-coach en de zangles even zangtherapie. Alles om de weg vrij te maken om je eigen stem te vinden zodat je die verder kunt ontwikkelen. Ademhalingsoefeningen en zingen gaan dan in kleine stapjes, aangepast aan wat jij aankunt.
Zit je weer lekkerder in je vel, dan gaan we volop aan de gang met adem en zingen. Zo kan zangles en zangtherapie door elkaar lopen.
Zie ook  Zangles.

Zangtherapie bij mij
Ik wil je bewust maken van jouw zelfbeeld. Als die je beperkt, gaan we onderzoeken hoe je anders naar jezelf kunt kijken. Dat stimuleert je om je meer te uiten. Natuurlijk rustig en plezierig, stapje voor stapje.
De lichamelijke kant van zingen, de zangtechniek (bv.ademhaling, ademsteun, luchtprojectie) lukt minder als je niet lekker gaat. Dan heeft eerst de geestelijke kant van het zingen (je gedachten over jezelf) aandacht nodig. Je kunt nauwelijks zingen als je gedachten je in de weg zitten. Ik help je lastige gedachten los te laten en daar ondersteunende gedachten voor in de plaats te krijgen. Dan leer je focussen op wat helpt. Veel prettiger. 

Voor wie?
Wie niet lekker in zijn vel zit, zich niet durft te uiten, gespannen of (faal)angstig is.
Ik heb al velen mogen begeleiden, van alle leeftijden, zowel jongeren als ouderen, met diverse problemen, zoals moeite hebben zichzelf te uiten door bv een multiculturele achtergrond of pesten, of door hoogsensitiviteit of hoogintelligentie.

Jeugdfonds Sport en Cultuur
Ik ben een door het Jeugdfonds Sport en Cultuur (voorheen Jeugdcultuurfonds) goedgekeurde docent, waardoor ik sommige kinderen gratis zangles mag geven. Het fonds betaalt mij dan weer.
Zanglessen kunnen worden aangevraagd bij het fonds door anderen (bv scholen) voor kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen.
Zie verder www.jeugdfondssportencultuur.nl

Waarom zingen?
Zingen is gezond, verhoogt de weerstand en vermindert de stress (bron: onderzoek Universiteit van Frankfurt, 2004). De onderzoekers keken naar de verschillen in het bloed van koorzangers voor en na een koorrepetitie (waarbij zij het Requiem van Mozart zongen). Na een uur bleek er aanzienlijk meer Immuunglobuline A (proteïnen die als afweerstof werken) en cortison (hormoon tegen stress) in het bloed te zitten.

Reacties van leerlingen
Een studente ‘geestelijk verzorger’:
“Ik ga al een aantal jaar met véél plezier naar Annette. De manier waarop Annette les geeft vind ik erg prettig, omdat ze de les geheel afstemt op wie je bent en wat je kunt. Ze probeert je niet tot iets of iemand om te vormen, maar voelt feilloos aan wat je qua potentie in je hebt en wat je nodig hebt om die potentie realiteit te laten worden. Annette helpt je om je eigen stem te vinden en deze op professionele wijze te vormen. Op haar eigen unieke wijze begeleidt Annette je op zo’n manier dat je het maximale uit je zelf kunt halen, zowel qua zang als qua hoe je jezelf profileert; zingen is naast een leuke bezigheid (of een beroep natuurlijk) ook een manier om jezelf tot uitdrukking te brengen, jezelf neer te zetten. Dus je slaat twee vliegen in één klap: Annette leert je èn professioneel zingen èn jezelf te presenteren. Ik zie Annette dan ook vooral als coach.”

Een moeder wiens 15-jarige dochter naar mij was doorgestuurd door de vertrouwenspersoon van haar middelbare school:
“My daughter has been taking singing lessons with Annette for some months now and always thoroughly enjoys them, its always at her own pace and her confidence has really benefitted. Annette is patient, understanding, and very supportive, and we appreciate her ability to see the ‘whole’ person so clearly :-)”