Kleding

Zusters Augustinessen van St. Monica: Kleding

Begin 1934

De speld is geïnspireerd op de schildering ‘Onze Lieve Vrouw van Goede Raad’ van Maria met kind in het augustijnenklooster van de Italiaanse Genazzano.

In 1934 ontworpen en gemaakt door zilversmid Brom, Utrecht.

Dagelijkse kleding – een zwarte, halflange jurk met riem, paarse stropdas en speld, geïnspireerd op het uniform van de jeugdbeweging van die dagen.

In de kapel een witte koormantel met paarse sluier

Buiten – een kort schoudermanteltje en een zwarte hoed met brede rand. 

Vanaf 1945 groen randje

Dagelijkse kleding – Postulanten en oblaten droegen een korter habijt met riem, paarse stropdas en speld. De novicen en geprofeste zusters een kort zwart habijt met een losse kraag met driekleurig biesje.

Op zon- en feestdagen werd het lange habijt met pofmouwen met lange manchetten met 6 groene knoopjes en riem gedragen. Daarover een losse kraag (capuche) met 3kleurige  rand. Op het hoofd een kapje met groen randje en sluiertje.

In de Kapel – beginnende zusters droegen een korte cape met korte, licht-paarse sluier. De novicen en de geprofeste  zusters droegen over hun lange habijt een witte, lange koormantel met op hoogfeesten een lange paarse sluier.

Buiten – Het korte habijt en een gewone zwarte jas, met hoed, later het bekende kapje met groene rand. De postulanten en oblaten droegen het habijt met paarse stropdas en een kapje met een paars i.p.v. een groen randje

Werkkleding – 2 typen schorten: wit voor licht werk in de keuken en groenig voor zwaarder huishoudelijk werk, tuinactiviteiten etc.

Vanaf 1965 wit habijt 

Het witte habijt werd gemaakt voor de zusters die deelnamen aan de Nijmeegse vierdaagse i.v.m. de hitte. Deze bevielen zo goed dat alle zusters ze kregen als zomerhabijt. Het witte habijt wordt gedragen vanaf 1 mei tot 1 oktober, met lichte schoenen en een zelfgemaakte, witte handtas. Buiten droegen ze een lichte mantel, later een kort, licht jasje.

Geleidelijke, praktische aanpassingen

Geleidelijk aan is het lange habijt voor binnen uit gebruik geraakt en werd het korte habijt de dagelijkse dracht voor binnen en buiten. Het korte, zwarte habijt is in de loop der jaren in details aangepast, bv aan het ouder wordende lichaam van de zusters en aan de levensstijl, bv door een extra binnenzakje voor de mobiele telefoon.