Jezelf zijn
Ik ben opgegroeid als jongste in een kunstenaarsgezin in het Betuwse Enspijk. Vader was houtdraaier, amateurpianist en spiritueel-filisofisch. Moeder was gebombardeerd tot huisvrouw met taalgevoel. Omdat mijn ouders hun benauwende jeugd niet hadden verwerkt toen zij hun 4 kinderen opvoedden, heb ik meegekregen wat het met je doet als je niet jezelf kunt zijn. Daar is mijn interesse begonnen in het belang van jezelf zijn.
Teveel spanning
Eerst de Pedagogische Academie in Utrecht gedaan, daarna Schoolmuziek en Zang op het Hilversum’s Conservatorium. Het lesgeven ging me gemakkelijk af, maar het zingen minder. Ik had veel spanning opgebouwd in mijn jeugd, en die werd verergerd door de verkeerde zangtechniek die ik op het Conservatorium leerde, in combinatie met de daar heersende sfeer van prestatiedrang en concurrentiestrijd. Mijn stem zat dan ook volkomen vast waardoor ik niet klonk zoals ik was, toen ik eindexamen deed voor hoofdvak zang. Daar werd dan ook niet op gelet op de kwaliteit van het persoonlijke stemgeluid.
Alexandertechniek
Een andere kijk kreeg ik door jaren van de lessen Alexandertechniek bij Daniel Patriasz. Dat heeft me enorm veel verder geholpen in het loslaten van mijn spanning bij het zingen.
Ook toen ik met Daniel Patriasz samen zangcursussen ging geven heb ik mogen ervaren hoe de lichaamsbewustwording en stembevrijding door Alexandertechniek mijn leerlingen hielpen veel vrijer te zingen.
Dat heeft me enorm gestimuleerd om mijn eigen manier van lesgeven te ontwikkelen.
Andere manieren
Nu ik vind dat ik aardig mezelf ben in zingen en lesgeven, wil ik het zingen af-en-toe even loslaten om me te richten op het jezelf zijn op andere manieren. Want het blijft me fascineren, hoe mensen zichzelf zijn geworden, waar mensen voor kiezen, wat hen kracht, inzicht of inspiratie geeft.
Bijvoorbeeld door documentaires te maken met Paul Delcour, maak ik die eigenheid van mensen op een andere manier mee. Dat geeft weer nieuwe inspiratie. Zie verder APart Documentaires
Mijn basis
Muziek zal altijd mijn fundament blijven. Mijn eigen stem steeds weer opzoeken en steeds weer bij leerlingen helpen zoeken naar hun stem, helpt me mijn voeten op de grond te houden. Zo blijf ik voelen wat echt belangrijk is.