Zangles, vanaf 14 jaar

Eigen stem
Bij mijn zangles leer je je eigen stem ontdekken en ontwikkelen, op een vriendelijke en persoonlijke manier.

Zangles of zangtherapie?
Om je eigen stem te laten klinken moet je goed genoeg in je vel zitten, dus wil ik weten hoe het met je gaat. Gaat het lekker, dan gaan we aan de gang met adem en zingen.
Zit je minder goed in je vel of vind je het niet zo gemakkelijk jezelf te zijn, dan word ik een soort life-coach en de zangles even zangtherapie. Alles om de weg vrij te maken om je eigen stem te vinden zodat je die verder kunt ontwikkelen. Ademhalingsoefeningen en zingen gaan dan in kleine stapjes, aangepast aan wat jij aankunt. Zie verder ‘zangtherapie’.
Zo kan zangles en zangtherapie door elkaar lopen.

Zangles bij mij
Ik wil je bewust maken van wat je doet met je stem en hoe je je stem kan laten klinken zoals je bent.
Dat heeft een lichamelijke kant rondom zangtechniek (bv.ademhaling, ademsteun, luchtprojectie). En een geestelijke kant rondom zelfbeeld en concentratie (bv.gedachten die je in de weg zitten opsporen en vervangen door gedachten die het zingen ondersteunen, gedachten focussen, klankvoorstelling ontwikkelen).

Voor wie?
Wie lekker wil zingen, wil klinken als zichzelf, de stem wil ontwikkelen of op een koor wil.

Jeugdfonds Sport en Cultuur
Ik ben een door het Jeugdfonds Sport en Cultuur (voorheen Jeugdcultuurfonds) goedgekeurde docent, waardoor ik sommige kinderen gratis zangles mag geven. Het fonds betaalt mij dan weer.
Zanglessen kunnen worden aangevraagd bij het fonds door anderen (bv scholen) voor kinderen tot 18 jaar uit gezinnen met een minimum inkomen. 

Zie verder: www.jeugdfondssportencultuur.nl

Reactie van leerling

Van Thea (65 jaar: nooit te oud om te leren)
“Zangles bij Annette van Tol ervaar ik als een gezellig uurtje waarin ik met plezier heel veel leer.
Ze heeft buiten haar didactische kwaliteiten een psychologisch inzicht in haar leerling; ze voelt goed aan waarom iets met een stem niet lukt en legt dat ook haarfijn uit.
Daarbij straalt Annette een openheid en vertrouwen uit zodat je als leerling aanvoelt dat je haar kunt vertrouwen en je met haar rustig over de –soms niet altijd plezierige- achtergrond van je haperende stem kunt praten.
Ze geeft je zelfvertrouwen en laat duidelijk merken dat het okay is om iets niet perfect te doen, als je maar wél inzet hebt om perfectie na te streven.
Ik kan Annette van harte aanbevelen als zangpedagoge en zangdocente.”

Van een therapeute:
“Ik heb ervaring met deze les. Heeeeel goed en heeel betaalbaar.
Ik heb er veel van geleerd.”